Olemme kolmatta päivää kotona matkan jälkeen. Laukut on purettu, työt alkaneet loman loputtua. Olen ihmetellyt, kuinka valtavasti kasvit ehtivät kasvaa puutarhassamme, vaikka olimme poissa vain muutamia päiviä.
Markku tekee kasvihuoneen kattotuoleja.
On sopiva aika palata Gävleen. Tässä siis matkakertomuksen toinen osa: Vanhojen paikkojen jäljittäminen, Gävle.
Siitä kohtalonoikusta, joka johdatti äidin aikanaan pois Gävlestä ja tapaamaan lopulta isäni, olen kertonut täällä:
http://kolmensukupolventalossa.blogspot.fi/2014/01/kohtalon-oikku.html
Verkkaisen aamun jälkeen – saunoimmekin aamutuimaan – matkamme jatkui Korkearannikolta kohti Gävleä. Saavuimme sinne illansuussa. Oli perjantai, ja vastaamme iski käsittämätön lämpöaalto. Ikään kuin olisimme yhtäkkiä saapuneet johonkin etelän maahan, välimerelliseen ilmastoon. Kadut ja terassit velloivat ihmisiä. Pääkatua pitkin ja korttelia ympäri surrasi koivuin ja sinikeltaisin ilmapalloin koristeltuja kuorma-autoja lavoillaan juhlivia ylioppilaita. Kaupunki näytti iloiset ja riehakkaat kasvonsa. Ei kai Gävlessäkään sentään aina ole tällaista?
Syreenit kukkivat kaupungin puistoissa, hevoskastanjat tuoksuivat.
Tuntui kummalliselta ajatella, että ehkä äiti istui juuri tällä penkillä tuona dramaattisena iltana. Vai tapahtuiko lähtö päiväsaikaan? Vislasiko juna lähtiessään kuljettamaan äitiä pitkää matkaa lahden ympäri Suomeen? Ehkä hän oli kävellyt silmiään pyyhkien asemalle juuri tätä katua.
Seuraavana aamuna lähdimme tutkimusmatkalle. Ensin kävimme etsimässä Hagtornsgatanin, jossa Gunnar vanhempineen ja pikkuveljineen asui. Talo näytti äidin mielestä oudolta. Alakerran nimitaulusta ei löytynyt oikeaa nimeä. Ehkä hieman epärealistisesti äiti oli olettanut löytävänsä Gunnarin täältä, tai vähintäänkin tapaavansa hänen sukuaan. Toisaalta aiemmat retkemme äidin nuoruudenmaisemiin ovat viitanneet siihen, että aika on niissä pysähtynyt hänen lähdettyään. Joitakin vuosia sitten Nattavarassa käydessämme vierailimme talossa, jossa äiti nuorena tyttönä oli ollut lastenhoitajana. Ja kas kummaa, salin plyyshikalusteet olivat yhä paikoillaan ja tutut taulut seinillä. Pikkupoika Lars, jota hän oli hoitanut, oli vain varttunut ikämieheksi. Sama epätodellinen tunnelma syntyi myös pikkuruisessa Ljusåssa, keskellä mittaamatonta erämaata. Siellä äiti muistettiin heti ensimmäisessä – ja seutukunnan ainoassa – talossa:
http://kolmensukupolventalossa.blogspot.fi/2012/12/junkotrask-teimme-muutama-vuosi-sitten.html
Täällä asukkaat kuitenkin olivat vaihtuneet. Varmuuden vuoksi kävin tarkistamassa kaikkien lähitalojen rappukäytävät. Jos vaikka talojen numerointi oli muuttunut? Ei mitään. Niin kuin maa olisi nielaissut koko Gunnarin. Ja itse asiassa niin saattaa hyvin olla tapahtunutkin, kirjaimellisesti. Teimme myöhemmin pieniä pistoja hautausmaallekin. Jos vaikka vahingossa osuisimme haudalle, jonka kivessä näkyisi tuttu nimi. Emme osuneet. Ehkä Gunnar oli jo vuosia sitten muuttanut johonkin toiseen kaupunkiin? Tai ulkomaille.
Äiti muisteli, kuinka he olivat Gunnarin kanssa ajaneet hevosella koijalle, jossa mummo ja pappa asuivat. Siellä asui myös äidin vanhin sisar miehensä ja pienen tyttärensä kanssa. Kävimme etsimässä koijaa, metsäkämppää, Valbosta, jossa äiti muisti sen olleen. Äiti jututti kylällä paria vanhaa miestä. He kertoivat suomalaisia asuneen seudulla paljonkin. Erämaa oli kuitenkin laaja. He arvelivat, että paikkaa olisi mahdoton löytää.
Talvipäivä koijalla. Pappa ja mummo tyttärentyttärensä kanssa. Papalla on sormissaan tupakka, niin kuin aina. |
Pappa ja äidin sisarenmies kävivät koijalta metsätöissä. |
Mummo vanhimman tyttärensä ja lapsenlapsensa kanssa koijan edustalla. |
Äiti ja Gunnar kävivät koijalla hienosti hevoskyydillä. Gunnar oli ottanut hevosen kasarmilta. Äiti ei tinkinyt tyylistään erämaassakaan. |
Miehet olivat kuitenkin olleet Agan tehtaassa töissä ja muistivat hyvin tehtaanjohtajan, "värkmestari" Andersonin. Yhteisiä tuttavia siis sentään löytyi. Äiti muisti, että johtajalla oli kaunis, nuori vaimo, joka työskenteli hänen sihteerinään. Miehet naureskelivat, että kyllä, hänellä oli useampikin kaunis, nuori rouva. Miehet myös neuvoivat meidät Agan tehtaalle. Tehdas oli lopettanut toimintansa vuosia sitten, mutta rakennus sentään oli olemassa. Äidin ensimmäistä vuokrahuonetta rouva Andersonin (tämä ei sukunimestään huolimatta ollut johtajan sihteeri) talossa emme edes yrittäneet etsiä. Vihjeitä sen sijaintiin oli liian vähän. Äiti muisti vain sen olleen kävelymatkan päässä tehtaasta.
Ilmeisesti tässä rakennuksessa äiti kokosi radioita. |
Kasarmialueella äiti oli viettänyt Gunnarin kanssa paljonkin aikaa, olihan Gunnar armeijan leivissä, furir. Kiertelimme kasarmeilla, joissa tätä nykyä toimii jokin korkeakoulu. Nämäkään paikat eivät tuntuneet äidistä tutuilta.
Kasarmin rakennusten täytyi olla olemassa jo äidin ensimmäisillä vierailuilla. |
Äiti myös hämmästeli koko Gävlen kaupunkia: oliko täällä tosiaan silloin tällainen vanha kaupunki kujineen ja pikkutaloineen? Linna 1700-luvulta? Tällaisia hienoja, vanhoja rakennuksia.
Gävlen linna on 1700-luvulta. |
Äiti tuli siihen tulokseen, ettei ollut paljoa katsellut ympärilleen. Hän oli katsellut vain Gunnaria.
He olivat kävelleet kaduilla ja puistoissa. Käyneet tansseissa folkets husissa. Illastaneet kasarmin ravintolassa. Käyneet uimarannalla. Olleet rakastuneita.
Äiti pakkasi albumin takaisin matkalaukkuun. Hän ei päässyt näyttämään kuvia Gunnarille ja kysymään: muistatko? Tämä paikka on nyt nähty, äiti totesi.
Lähdimme kotiin.
♡
VastaaPoista