Nuorena tyttönä innostuin luonnonkasvien keräilystä ja käytöstä ravintona, ennen kaikkea teenä. Ostin joskus parikymppisenä Toivo Rautavaaran kirjan Miten luonto parantaa. Opus löytyy edelleen kirjahyllystäni, vaikken olekaan avannut sitä vuosikymmeniin. Kovin ahkerasti kasveja ei ole tullut enää aikoihin keräiltyä, mutta jotain kuitenkin. Nokkoslettuja meillä paistetaan itse poimituista, kuivatuista nokkosista aina silloin tällöin, ja tyrninlehtiä käytämme teenä usein. Äiti on keräillyt minua ahkerammin teeaineksia läpi vuosien.
Tänä keväänä luonnonkasvi-innostus on jostakin syystä nostanut päätään voimallisesti. Ilmoittauduimme jopa kurssille, jossa opiskellaan villiyrttien poimintaa ja käsittelyä. Kurssin suorittaneella on virallinen lupa myydä opiskeltuja kasveja. Toisin sanoen meistä tulee kauppayrttipoimijoita. Epäilen kuitenkin, että kasveja ei tule riittämään myyntiin, vaan ne kuluvat omassa käytössä.
Aurinkoisen toukokuun lämmittämä piha puskee jo monenlaista kerättävää: poimulehtiä, voikukkaa, viinimarjan ja mansikan lehtiä, nokkosta, vuohenputkea. Kaikkein innostunein olen tällä hetkellä vuohenputkesta, puutarhamme viheliäisimmästä rikkaruohosta. Sille hävityn taistelun voikin kääntää voitoksi! Vuohenputken valtaamat marjapensaan alustat ja kasvimaan reunamat näyttäytyvät nyt yltäkylläisiä satoja tarjoilevina yrttimaina.
Ensimmäinen vuohenputkesta valmistamani ruoka, saganaki, ei pääraaka-aineestaan huolimatta lähtenyt ihan "putkeen", mutta seuraavasta tulikin jo hitti. Olen tehnyt vuohenputkipiirakkaa jo monta kertaa, ja se on maistunut poikeuksetta kaikille vierailijoille. Piirakan täyte on hortan keräämisen, "hortoilun", innokkaan puolestapuhujan Raija Kívimetsän kehittämä. Laitan reseptin nyt tähän, koska niin moni meillä viime päivinä käynyt ja piirakkaa maistanut on kysellyt sitä.
Villiyrtti-innostus näyttääkin leviävän lupaavasti ainakin lähipiirissäni.
Vuohenputkipiirakka
Pohjana olen käyttänyt rahkalla kevennettyä, kaurajauhoista ja leseistä tehtyä voitaikinaa.
Täyte:
2dl luomukermaa, kananmuna, 3 dl juustoraastetta, 2–3 dl vuohenputkia (olen silpunnut nämä saksilla), basilikanlehtiä hakattuna. Sekoita ainekset ja lisää ruususuolaa. Levitä täyte vuokaan painellun taikinan päälle, rouhi pinnalle limepippuria.
Paista puolisen tuntia 175 asteessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti