Alkukesällä pihamme tursui uskomattoman komeita lehtikaaleja. Niitä tunki ruukuista ja laatikoista syvänvihreinä terveellisyyden perikuvina. Mutta enhän minä onneton ymmärtänyt alkaa sadonkorjuuseen kesäkuussa! Eloa ja ylipäänsä satoahan kuuluu korjata elokuussa. Nyt onkin sitten myöhäistä. Kaalien ympärillä alkoi pörrätä hentoja valkoisia perhosia. Ja yhtäkkiä lehdet olivat täynnä reikiä. Lähempi tarkastelu paljasti lehtien alapinnalla juhlivat toukat. Korjasin koko sadon kompostiin. Surullisen näköiset, riivityt kaalin rangat tosin työntävät jo uutta pientä lehteä. Ehkä ne ehtivät vielä kasvattaa toisen lehtisadon? Nyt aion olla haukkana ja napsia vähänkin kasvaneet lehdet yksi kerrallaan talteen.
Mangoldit sitä vastoin rehottavat voimakkaina ja terveinä. Niihin ei näytä helposti iskevän mikään tuholainen.
Minulla on tapana tehdä aamuvarhaisella (tarkoittaa yleensä viiden ja kuuden välillä) pieni kierros puutarhassa samalla kun haen postilaatikolta lehdet. Kierros paljastaa milloin ikäviä, milloin mukavia yllätyksiä. Mutta sellaistahan on (puutarhurin) elämä.
Useimmat puutarhan asukeista onneksi kukoistavat:
Pionit, nehän tunnetusti pröystäilevät. |
Syysasterit ovat jo mummon ajoilta. Ne on tuotu sukulaisilta Parikkalasta. |
Salaattia on vaikka muille jakaa, ja on sitä jaettukin. |
Sannalta pari vuotta sitten saadut harjaneilikat. |
Mustialanruusussa on nuppuja. |
Salainen ase kukoistukseen: kampensa kadottanut raastemylly toimii siivilänä. Siivilöin jatkuvasti nokkosvettä lannoitteeksi. |
Kymmenisen vuotta pihassa ollut viherherukkapensas otti ja kuoli. En ymmärrä, mikä sille tuli. Muut marjapensaat näyttävät tuottavan kohtuullisen sadon, vaikka kärsivät alkukesällä kirvoista. Elleivät sitten rastaat vie kaikkia marjoja. (Rastasverkkoja en suostu laittamaan. Kärsisin kuitenkin enemmän jaloistaan kiinni jäävistä linnuista kuin tyhjentyvistä pensaista.)
Viime syksynä kasvihuoneeseen laitettu uusi, paksumpi multakerros on saanut kasvit viihtymään. Jopa vaahterasta pätkityt tukikepit ovat alkaneet alkaneet tehdä lehtiä! Huippumaukkaita kasvihuonekurkkuja olemme syöneet jo kolme kappaletta, ja tomaateissa on lupaavat raakileet.
Myös uudella kasvimaalla voidaan hyvin, jos lavassa törröttäviä lehtikaalin rankoja ei lasketa.
Mutta kasvimaan ja tien väliin syntynyt sotatanner: käyn herkeämätöntä taistelua kahta vieraslajia vastaan. Viholliset ovat jättitatar ja elämänlanka. Molemmat tekevät tuhat uutta alkua, jos maahan jää minimaalinen juurenpala. Kun hetkeksi selkänsä kääntää, ne tukehduttavat alleen kaiken luontoon kuuluvan ja puutarhaan istutetun kasvillisuuuden. Elämänlanka kuristaa sumeilematta tiellään olevat puut ja pensaat, hennommista kasveista puhamattakaan. Ehkä osuvampi nimitys sille olisi kuolemanlanka?
Elämänlanka yrittää kuristaa pienen pihlajan. Ei tule onnistumaan! |
Vihollinen on tunkeutunut tillipenkkiin. Onneksi tattaren taimet on värinsä vuoksi helppo havaita. |
Olen käynyt torjuntataistelua sinnikkäästi. Eilen koin pahan takaiskun. Lehtikompostiin on ilmeisesti jossakin vaiheessa eksynyt kitkettyjä tattaria. Nyt niitä työntyy uhkaavasti kompostin ympäriltä, pihan toiselta laidalta.
Meidät on saarrettu.