Vapaapäiväkseni osui ihana aurinkoinen keli, jossa on jo väkevä lupaus keväästä. Suunnittelen tilaavani varjoliljojen sipuleita. Teen sen heti, kun maatiaislajeja vaalivan Maatiaisen siemenluettelo ilmestyy. Olen jo odotellut sitä. Tomaatteja yritän idättää siemenistä ensimmäistä kertaa.
Markku tosin muistutti, ettei meillä ole ensi kesänä liiemmälti aikaa puutarhatöihin, kun talossa on ryhdyttävä isoihin remontteihin. Mutta jos nämä varjoliljat ja tomaatit, kuitenkin.
Päivän alkajaisiksi Markku pudotteli taas veljeni kanssa tasakatolta lunta, toivottavasti viimeistä kertaa tänä talvena.
Tuntuisi houkuttavalta aloittaa remontti talon 70-luvun jatkeen purkamisella, se kun on varsinainen ongelmapesäke. Mahtuisimme hyvin talon vanhaan osaan, kun tilaa ei enää tarvita kahdeksalle hengelle niin kuin aikoinaan. Mutta purkaminen taitaa olla kovin työläs vaihtoehto. Olemme päätyneet availemaan ongelmakohtia yksi kerrallaan. Ensimmäisenä on vuorossa kylpyhuone, heti keväällä, kun pihasaunaa voi alkaa lämmitellä. Kylppärin jälkeen kurkistetaan tasakaton uumeniin. Mielenkiintoisia aikoja on varmasti luvassa.
Väsäsin aamun toiselle kahville – sille kymmenkahviksi kutsutulle – raakasuklaata. Noin vuoden kestäneen harjoittelun jälkeen olen vihdoin oppinut tekemään siitä mieleistäni. Ohje (joka muuten sisältää epätarkkoja kuvia ja harkittua tuotesijoittelua) tulee tässä. Suosittelen kokeilemaan. Raakasuklaan tekeminen on helppoa ja nopeaa.
Monen kokeilun tuloksena syntynyt raakasuklaaresepti:
Sulata vesihauteessa desi kaakaovoita ja saman verran kookosöljyä.
Lisää pikkuruinen ripaus suolaa, vajaa desi raakakaakaojauhetta, teelusikallinen lucuma-jauhetta, tilkka hunajaa ja vaniljauutetta.
Sekoita hyvin.
Silppua matalalle lautaselle taateleita, inkamarjoja, mulperinkukkia ja paahdettuja kookoslastuja.
![]() |
Taateleista saadaan makeus. |
![]() |
Mulperinkukista tulee vähän kuin nougatia. |
![]() |
Inkamarjat ovat suklaan seassa sopivan kirpeitä sattumia. |
![]() |
Paahdetut kookoslastut sopivat suklaaseen, mutta ovat oikein hyviä ihan sellaisenaankin. |
Rouhi sekaan erilaisia pähkinöitä. Lisää rusinoita, kaakaonibsejä, kranolamysliä. Esimerkiksi.
Laita pakastimeen puoleksi tunniksi.
Valmis suklaa on helppo lohkoa vaikka veitsellä.
![]() |
Puolen tunnin kuluttua valmista nautittavaksi. |
Ratkaiseva hetki kokeiluissani oli kaiketi se, kun keksin laittaa varsinaista suklaamassaa seokseen vain vähän, ja sitä kaikkea muuta paljon.
Minä käytän luomua mahdollisuuksien mukaan. Kun ainekset vielä ovat eksoottisia, kalliiksihan tämä tulee. Mutta ei suklaa jokapäiväistä leipää olekaan.
Lumenpudottajat siirtyivät urakan edetessä harjakatolle hakkaamaan jäätynyttä lunta. Kun homma oli valmis, keitimme tattaripuuroa – se on melkein jokapäiväistä leipäämme – ja lähdimme koiran kanssa lumiseen metsään. Siellä oli ihanaa.
![]() |
Ennen. |
![]() |
Jälkeen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti