Elokuiset päivät ovat olleet täynnä onnellisia hetkiä ja sopivaa kiirettä.
Sateet katkaisivat lupaavasti alkaneen vattujenkeruukauden. Mutta ehdittiinhän noita saada, varmaan enemmän kuin koskaan. Mustikkasaalis taisi jäädä tällä kertaa alle tavoitteen eli kymmenen ämpärin. Markku aikoo vielä käydä etsimässä niitä, mutta minä olen toppuutellut: viimevuotisiakin on jonkin verran jäljellä.
Perunat ovat kukkineet ihanasti hennon vaaleanpunaisin kukin. Sain siemenperunat käydessäni viime keväänä tekemässä lehtijuttua leivonmäkeläisellä ikivanhalla maatilalla. En muista niiden lajiketta, mutta kukkien värien perusteella veikkaan Rosamundaa.
Äiti keräsi punaiset viinimarjat yhdestä pensaastamme. Mustia ei tullut juuri lainkaan; pensaat tuntuvat kärsivän taudeista. Olen ajatellut hävittää ne kokonaan. Puutarhamaailman kummallisuuksia on se, että Markun tontin laidalla pöpelikössä rehottava punaviinimarjapensas tuotti valtavan sadon fortunakuulan kokoisia marjoja. Sitä ei ole leikattu eikä lannoitettu, ja se kasvaa varjossa, todellakin pusikossa.
Miksi marjapensaita ylipäänsä hoidetaan? Siistimmän ulkomuodon takiako? Meillä nuo kirvojen syömät raaskut tosin eivät tuota iloa silmällekään.
|
Nämä marjat kypsyivät kotipihan ainoassa punaviinimarjapensaassa. |
Hämmästelemme äidin kanssa edelleen perhostulvaa pihassamme päivittäin. Yhdessä kasvissa – selvitin tänään, että se on Auringontähti (
Telekia speciosa) – saattaa olla parikymmentä neitoperhoa ja lisäksi joukko kimalaisia. Perhoset viihtyvät myös kehäkukissa, joriineissa, oranssikeltanoissa. Näky on ihan uskomaton. Olemme vahingossa onnistuneet tekemään perhospuutarhan.
Se auringontähti ei ole varsinaisesti mikään kaunistus. Sain juurakon toissasyksynä veljeni vaimolta Sarilta, joka ei kelpuuttanut rohjaketta pihaansa. Mutta ei heillä taida nyt olla perhospuutarhaakaan?
Luin LuontoPortista, että
meillä auringontähteä on istutettu lähinnä vanhoihin kartanopuistoihin huomiota herättäväksi yksittäisperennaksi tai pieniin ryhmiin.
Kasvi sopii siis meidän kartanomme pihaan vallan hyvin, entisen pannuhuoneen rapunpieleen. Kaiken lisäksi se pitäisi istuttaa varjoisaan paikkaan. Meillä se on täydessä paahteessa ja vetää perhosia magneetin lailla.
Sen suuret mykeröt toimivat laskualustana isoillekin perhosille, kertoi LuontoPortti.
Olen viime päivät taas tehnyt aluelehteämme. Sen myötä, yhtä juttua tehdessäni, sain ilon ja kunnian tutustua viehättävään, lähistöllämme asustelevaan kanaparveen. Parven neitokaiset Salli, Sonja, Titta ja Tellu esiintyvät tämän tekstin kuvissa.
Ja tästä päästiinkin varsinaiseen asiaan! Olen lapsesta saakka tuntenut suurta sympatiaa kanoja kohtaan. Ystävyys niitten kanssa syntyi mummolassa, jossa koko lapsuuteni ajan eleli muutama sulkasatoinen leghorn. Aina kevään tullen mummo päästi kanasensa kuopsuttelemaan pihalle, jolloin niitten munien keltuaiset alkoivat nopeasti muuttua kirkkaankeltaisiksi. Munat olivat NIIN hyviä. Olen koko ikäni kaivannut mummolan kanojen munia. Ne olivat aitoja luomumunia, aikana ennen kuin luomusta edes puhuttiin.
|
Tähän haastattelemani rouva oli kylvänyt porkkanoita, mutta kanoilla oli muita suunnitelmia. |
Siitä pitäen olen myös haaveillut omista kanoista. Opiskeluaikoina tilasin jostakin oikein kirjankin, jossa aihetta käsiteltiin perusteellisesti. Sen nimi oli Gallina libre, vapaa kana. Kirja on kadonnut aikojen saatossa, innostus ei.
Olen puhunut Markulle, että koiratarhamme saisi helposti muutettua kanatarhaksi. Aasaa kun ei voi pitää tarhassa louskuttamassa kuin pieniä hetkiä kerrallaan, mikäli haluaa naapurisovun säilyvän jatkossakin. Tarha on iso ja siis aivan hukkatilana. Lisäksi sen yhdellä seinustalla on varastorakennus, josta saisi helposti nipistettyä päädyn kanakopiksi.
Lehtijutun teko johdatteli minut pitkästä aikaa taas seurailemaan kanojen puuhia. Se on niin rentouttavaa.
Kyllä siinä stressi vähenee, totesi kanojen omistajakin.
Päätin, että ensi kesänä.
|
Minä en elättele toiveita koirien ja kanojen rauhanomaisesta rinnakkainelosta. Meillä ne on pidettävä visusti erillään. |
Kaiken kukkuraksi luin jostakin, että kanat syövät kotiloita! Aloin kiihkeästi suunnitella tulevaa. Jospa pieni kanatarha rakennettaisiin myös Markun talon pihalle? Meiltä on sinne vain kymmenen minuutin matka. Kanat voisivat varmaan matkata pahvilaatikossa sinne mukanamme silloin tällöin. Siellä on suuri tontti ja miljoona kotiloa.
Siellä ne saisivat maistaa paitsi kotiloita myös ehtaa vapaan kanan elämää. Ja millaisia munia tulisikaan!
Olen yrittänyt värvätä projektiin mukaan maalla, entisessä mummolassamme asuvaa veljentytärtäni. Kipinä tuntuu syttyneen. Hänen navetastaan saisi helposti pienen talvikanalan. Sehän on juuri se sama rakennus, jossa lapsuuteni rakkaat leghornitkin viettivät talvensa. Mummo oli kuulu saituudestaan. Tuskin pienen navetan yhden huoneen lämmittäminen siis kovin kalliiksi tuli.
Meidän kanamme voisivat viettää talvensa siellä! Ja kulut pantaisiin puoliksi.
Olen innoissani. Suunnitelma Gallina libre on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan. Välissä on vain pitkä talvi.